Orijentalni janjeći složenac

sastojci

Za složenac

  • 800 g janjećeg ossobuca od buta
  • 4 slatka krumpira (batata)
  • 2 crvena luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 400 g svježih rajčica
  • 150 g sušenih marelica
  • 1 štapić cimeta
  • 2 lovorova lista
  • 350 g kus kusa
  • sok od 0.5 limuna
  • šaka nasjeckanih listova korijandra
  • sol i svježe mljeveni papar

Za marinadu

  • 0.5 žličice sjemenki kumina
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 1 žlica korijandra
  • 3 mala sušena čilija
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova svježeg ružmarina
  • 2 cm naribanog korjena svježeg đumbira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 190°C. U suhoj tavi lagano prepržite sjemenke kumina, komorača i korijandra pa ih usitnite u mužaru skupa sa sitno sjeckanim ružmarinom i sušenim čilijem. Stavite sve u zdjelu, dodajte naribani đumbir, sol, papar i maslinovo ulje pa sve lagano pomiješajte.

02

Polovinom marinade premažite janjeće ossobuco odreske i ostavite da se mariniraju preko noći ili bar nekoliko sati u hladnjaku. Ostatak marinade pomiješajte sa na kocke nasjeckanim batatima, nasjeckanim crvenim lukom i češnjakom.

03

Nakon što se meso izmariniralo, stavite ga u jako zagrijanu tavu dubljeg dna pa ga na malo maslinova ulja prepecite sa svih strana kako bi se pore zatvorile, a meso kod daljnje pripreme ostalo meko i sočno. Izvadite meso u drugu posudu i ostavite ga na toplom.

04

U istu posudu na masnoću od janjetine dodajte na kockice nasjeckane batate, crveni luk i češnjak pa ih uz stalno miješanje prepržite 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte nasjeckane rajčice, malo potresite posudu pa vratite pečene janjeće odreske. Dodajte suhe marelice, štapić cimeta i lovorov list. Sad možete sve premjestiti u dublji protvan u kojem će se peći meso. Zalijte s dvije čaše tople vode, posolite, popaprite pa stavite peći otklopljeno na 75 minuta u zagrijanu pećnicu na 190°C. Dok se janjetina peče pripremite kus-kus.

05

Zakuhajte 300ml vode, pa dodajte 350g kus-kusa. Lagano miješajte uz dodavanje maslinovog ulja i limunova soka. Posolite, popaprite, pa ga stavite na 5 minuta poklopljenog u pećnicu da se još malo skuha. Nasjeckajte listove svježeg korijandra, pa ih dodajte pečenom mesu. Janjeće odreske poslužite sa kus-kusom i svježim jogurtom.

podijeli

Proizvodi iz recepta