Monkey Bread s pestom od bosiljka i sušenih rajčica
sastojci
Za tijesto:
- 650 g DESPAR PREMIUM brašna tip 0
- 7 g suhog kvasca
- 2 žličice šećera
- 2 žličice soli
- 1 jaje
- 320 ml vode
- 3 žlice DESPAR PREMIUM maslinova ulja
Za slaganje:
- 125 g DESPAR PREMIUM maslaca
- 3 žlice DESPAR PREMIUM pesta od bosiljka
- 3-4 žlice SPAR pesta od sušenih rajčica
- 250 g mini mozzarelle
- 50 g DESPAR Grana Padano sira
- 100 g tanko rezane dalmatinske pancete
Za posluživanje:
- 0.5 teglice SPAR PREMIUM pindjura
- 100 g SPAR PREMIUM istarskog pršuta
- 1 kom DESPAR PREMIUM burrate s tartufom
- SPAR PREMIUM kalamata masline
- SPAR kiseli krastavčići s medom
Način pripreme
U zdjelici pomiješajte suhi kvasac, 2 žličice šećera i malo tople vode i pustite da se aktivira. Odmjerite brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte jaje, uzdigli kvas, mlaku vodu i maslinovo ulje i zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto oblikujte u kuglu, nauljite ga maslinovim uljem, stavite u posudu, prekrijte folijom i pustite dizati 60 minuta.
Uzdiglo tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio podijelite na 12 dijelova. Na radnoj površini ili među dlanovima oblikujte kuglice.
Narežite tanko reznu pancetu na listiće, ocijedite mini mozzarellu, otopite maslac, u jednu zdjelicu stavite crveni, a u drugu zdjelicu zeleni pesto.
Napunite kuglice mozzarellom pa ih krenite naizmjence umakati u maslac, zeleni i crveni pesto potom ih slažite u pripremljeni kalup. Na sredini slaganja dodajte narezanu pancetu i ribani sir Grana Padano. Nastavite slagati kuglice tijesta sve dok ih ne potrošite.
Premažite ostatkom maslaca, prekrijte kalup krpom i ostavite dizati još 30 minuta, potom stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40 minuta.
Izvadite iz pećnice, kratko ohladite pa izvadite iz kalupa i odmah poslužite uz pindjur, istarski pršut, burratu s tartufom, kalamata maslinama i ukiseljen krastavčiće s medom.