Kozice s njokima

sastojci

  • 500 g svježih repova kozica
  • 500 g svježih njoka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
  • 2 žlice naribanog svježeg parmezana

Za šalšu

  • 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice djevičanskog maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Prvo pripremite šalšu. Na maslinovu ulju zažutite sitno sjeckani češnjak te mu dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve, sol i papar. Po potrebi možete dodati i malo vode ili temeljca koji ste dobili kuhajući oklope od kozica s malo češnjaka, peršina, celera i lovora. Pustite da lagano kuha dok niste dobili gustu šalšu.

02

Očistite repove kozica. Na laganoj vatri zagrijte maslinovo ulje, pola peršina i sitno sjeckani češnjak. Dodajte kozice i pecite ih 2-3 minute. Podlijte ih s bijelim vinom te malo pojačajte vatru. Kad je alkohol iz vina ishlapio, smanjite vatru te dodajte prije pripremljenu šalšu. Lagano promiješajte te pustite da se okusi malo prožmu.

03

U posoljenoj zakuhanoj vodi skuhajte njoke. Dobro ih ocijedite pa dodajte pripremljenoj šalši. Sve lagano protresite, promiješajte i poslužite s naribanim parmezanom i ostatkom nasjeckanog svježeg peršina. Čaša hladne malvazije odlično paše uz ovaj domaći dalmatinski recept.

podijeli

Proizvodi iz recepta