Juneći file sa šampinjonima, tikvicama i zelenom salsom

sastojci

  • 4 juneća filea od cca 200 g
  • 4 ploške dimljene pancete
  • stručak svježe majčine dušice
  • 8 srednjih šampinjona
  • 1 veća tikvica
  • 10 šlica maslinova ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • korica jednog nešpricanog limuna
  • 1 filet inćuna
  • sol i svježe mljeveni papar

Za zelenu salsu

  • 2 režnja češnjaka
  • žlica kapara
  • 6 sitnih krastavaca
  • 6 fileta inćuna
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 3 žlice crvenog vinskog octa
  • šaka listova svježeg peršina
  • šaka listova svježeg bosiljka
  • šaka listova svježe mente
  • 8 žlica kvalitetnog maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Prvo pripremite zelenu salsu tako da sitno nasjeckate sve potrebne sastojke i stavite ih u zdjelu. Dodajte senf i vinski ocat te postepeno dodavajte maslinovo ulje. Miješajte dok ne postignete željenu gustoću. Posolite i popaprite te ostavite sa strane do posluživanja.

02

Svaki od narezanih odrezaka visine cca 25mm, obložite bočno narezanim ploškama pancete i povežite kuharskim koncem. Posolite ih i popaprite. Gljive ogulite kako bi se lakše u njih upila marinada. Tikvice nasijecite na ploške debele oko 1 cm.

03

Marinadu napravite tako da stručak majčine dušice stavite u mužar i dobro stučete sve gornje listove. Dodajte češnjak, filet inćuna i limunovu koricu. postepeno ulijte i maslinovo ulje te sve dobro promiješajte kako bi se okusi proželi.

04

Odreske, gljive i tikvice dobro premažite marinadom. Dobro zagrijte grill tavu (ili roštilj) i na nju stavite peći odreske, a gljive i tikvice par minuta poslije jer im treba kraće vremena da se ispeku. Okrećite ih svake minute i svaki put ih premažite metlicom od majčine dušice umočenom u preostalu marinadu. Odresci se peku ukupno po cca 4-5 minuta sa svake strane a gljive i tikvice će biti gotove nakon 5-6 minuta.

05

Kad je meso pečeno, uklonite konac i posložite ga na tople tanjure skupa sa gljivama i tikvicama preliveno sa zelenom salsom.

podijeli

Proizvodi iz recepta