
Juneća pržolica na međimurski s pečenim krumpirom
sastojci
- 400 g juneće pržolice
- 2 glavice crvenog luka
- 6 režnjeva češnjaka
- 1 žlica brašna
- 200 g svježe rajčice
- 500 g krumpira
- 1 dl ulja
- 150 g suhe slanine
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 0.5 vezice peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Pržolice istucite batom za meso, posolite, popaprite i lagano uvaljajte u brašno. Popecite ih na vrućem ulju ali ne do kraja. Odložite ih u posudu sa strane i poklopite da se ne hlade.
Nasjeckajte glavicu crvenog luka i lagano je propirjajte na zagrijanoj tavi, dodajte kosani češnjak i peršin te nastavite pirjati dok se luk ne zažuti. Dodajte na sitno narezanu suhu slaninu i pirjajte još nekoliko minuta. Tijekom pirjanja lagano podljevajte goveđim temeljcem. Dio suhe slanine možete odvojeno popržiti u drugoj tavi i iskoristiti za posipanje pržolica prilikom posluživanja.
Dodajte pržolice i prelijte ih umakom od pirjanja. Zalijte s goveđim temeljcem pa pustite da se pirja dok pržolice ne postanu potpuno mekane. Pred kraj dodajte rajčice narezane na ploške, posolite i začinite crvenom paprikom.
U međuvremenu krumpir ogulite i narežite na kriške, posolite i začinite crvenom mljevenom paprikom pa stavite u nauljeni lim i pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Pečeni krumpir poslužite s pržolicom koju možete dodatno posuti s komadićima pržene slanine i sitno sjeckanim peršinom.
Proizvodi iz recepta
