Japrak - sarmice od raštike

sastojci

  • 1 kg mladih listova raštike
  • 600 g junećeg mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g pancete
  • suha svinjska rebra ili vršci
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • šaka svježe metvice
  • 2 male žlice mljevene paprike
  • maslinovo ulje, papar i sol
  • malo svinjske masti
  • 800 ml junećeg temeljca

Način pripreme

01

Mlade listove raštike potopite u vrelu vodu na 3 minute da omekšaju. Nakon toga ih prelijte hladnom vodom i posušite. Odstranite im debeli korijenasti dio listova.

02

Obadvije glavice crvenog luka, češnjak i pancetu nasjeckajte na što sitnije komadiće. Jednu glavicu crvenog luka pomiješajte s mljevenim mesom. Drugu glavicu crvenog luka lagano prodinstajte s rižom i pancetom na maslinovu ulju te dodajte smjesi mesa i luka. Smjesu posolite, popaprite, dodajte malo maslinova ulja i sve dobro izmiješajte. Obarene listove raštike napunite ovom smjesom tako da na svaki list stavite po jušnu žlicu nadjeva. Savijte ih kao klasičnu sarmu.

03

Na dno zagrijanog lonca položite cijele listove raštike, na njih stavite suho meso uz dodatak malo svinjske masti. Na suho meso složite savijene “sarmice” od raštike. Na vrh možete staviti opet red suhog mesa. Zalijte junećim temeljcem, pospite s malo crvene mljevene paprike i nasjeckane metvice pa kuhajte 45-60 min. Za prilog možete napraviti pire od krumpira i celera. Poslužiti s kiselim vrhnjem.

podijeli