Janjeći gulaš

sastojci

  • 1 kg janjećeg buta bez kosti
  • 400 g rajčice iz limenke
  • 350 ml vode ili pilećeg temeljca
  • šaka nasjeckanog svježeg korijandra
  • 1 žličica sitnog smeđeg šećera
  • 300 g riže Basmati za prilog
  • sol i svježe mljeveni papar

Za marinadu

  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 žlice naribanog đumbirova korjena
  • 1 velika crvena čili papričica
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice acceta balsamica
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • morska sol

Način pripreme

01

Otkošteni janjeći but očistite od žilica i masnoće pa ga narežite na komadiće od cca 2-3 cm. Janjetinu odložite u veću staklenu zdjelu.

02

Sve sastojke za marinadu stavite u blender i dobro izmiksajte. Dodajte marinadu janjetini pa sve dobro izmiješajte kako bi se meso ravnomjerno prekrilo marinadom. Meso pokrijte i stavite marinirati u hladnjak preko noći ili na par sati ako nemate vremena.

03

Nakon mariniranja meso skupa sa marinadom stavite u veći zagrijani lonac. Dodajte vodu, rajčice iz limenke i šećer pa sve dobro promiješajte. Pustite da zakipi, smanjite vatru, poklopite pa kuhajte na laganoj vatri 90 minuta.

04

Sitno nasjeckajte listove korijandra pa ih nakon 90 minuta dodajte u gulaš pa pustite da kuha bez poklopca još 30 minuta kako bi se gulaš zgusnuo. Ako vam je i nakon toga prerijedak možete dodati malo brašna. 

05

Dok se gulaš kuha za prilog pripremite rižu. Dobro operite 300g riže basmati pa ju stavite u 1.5 lit. hladne posoljene vode. Kad voda zakuha smanjite vatru pa kuhajte još 10 minuta. Rižu dobro ocijedite pa je u cjedilu stavite iznad lonca u kojem se kuhala i prekrijte s folijom ili krpom da se posuši.

06

Janjeći gulaš poslužite sa savršeno kuhanom rižom i pospite ga s ostatkom nasjeckanih listova svježeg korijandra.

podijeli

Proizvodi iz recepta