Indijski svinjski gulaš s rižom

sastojci

  • 600 g svinjske plećke
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 svježa čili papričica
  • šaka nasjeckanog svježeg peršina
  • komad đumbira
  • 50 g maslaca
  • 4 žlice aceta balsamica
  • 150 g indijske curry paste
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 200 g cherry rajčica iz konzerve
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • 400 g basmati riže
  • 1 limun
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žlica čvrstog jogurta
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Svinjsku plećku dobro očistite od masnoće pa je narežite na kockice. Očistite crveni luk pa ga tanko narežite. Češnjak narežite na sitno. Ogulite korijen đumbira veličine palca pa ga tanko narežite. Svježi čili očistite od sjemenki pa ga sitno narežite. Nasjeckajte listove svježeg peršina. Pomiješajte nasječeno meso sa curry pastom i pustite da se kratko marinira. Kada ste pripremili sve namirnice možete krenuti u pripremu indijskog gulaša “vindaloo” koji je izvorno bio portugalsko jelo ali su ga indijci malo modificirali.      

02

Uzmite veću posudu s poklopcem pa je dobro zagrijte. Ulijte suncokretovo ulje pa prepržite crveni luk, češnjak, nasjeckani čili, peršin i nasjeckani đumbir. Pirjajte sve desetak minuta dok sve ne omekša i lagano požuti. Dodajte nasjeckanu svinjetinu i curry pastu pa sve lagano promiješajte da se namirnice dobro oblože curry pastom. Posolite i popaprite po želji.        

03

Dodajte cherry rajčice iz konzerve, žlicu šećera i balzamični ocat. Sve još jednom promiješajte pa dodajte 300ml vode ili pilećeg temeljca. Zakuhajte pa smanjite plamen. Poklopite gulaš i kuhajte ga 45-50 minuta na laganoj vatri. Dodajte još vode po potrebi i pazite da vam se ne zaljepi za dno.

04

Dok se gulaš kuha vi pripremite rižu. Basmati rižu stavite kuhati prema uputama na pakiranju. Sa strane naribajte malo đumbira i limunove korice. Zagrijte veću tavu pa dodajte maslinovo ulje i malo maslaca. Kad se masnoća zagrijala dodajte naribani đumbir, limunovu koricu i žličicu kurkume. Prelijte sve limunovim sokom pa dodajte sol i papar. U pripremljenu pastu dodajte ocijeđenu basmati rižu i sve lagano promiješajte. Poslužite rižu uz pripremljeni gulaš s dodatkom žlice čvrstog jogurta i posuto s nasjeckanim peršinom.

podijeli

Proizvodi iz recepta