sastojci

  • 2 kg razne slatkovodne ribe (šaran, som, štuka)
  • 5 glavica crvenog luka
  • 4 mrkve
  • 1 korijen celera
  • 1 korijen peršina
  • 1 žličica papra u zrnu
  • 2 žlice crvene mljevene slatke paprike
  • 2-3 ljuta feferona
  • lovorov list
  • 1 gotovi začin za riblji paprikaš
  • 500 g pasirane rajčice
  • 3 dl bijelog vina
  • 1 dl suncokretova ulja
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Ribu očistite, odsijecite joj glave i repove. Stavite kuhati glave, repove (nakon što voda zavrije kuhati oko 10 minuta). Kad je riba kuhana, ocijedite i ohladite te očistiti od kostiju. Meso isjeckajte na sitnije dijelove. Dijelove ribe koji su ostali nasijecite na komade i prelite bijelim vinom tako da su svi dijelovi prekriveni.

02

Luk i sve ostalo korjenasto povrće (osim feferona) isjeckajte na sitno ili naribajte na krupni ribež. Zagrijati ulje pa na njega stavite nasjeckani crveni luk i povrće te ga propirjate dok se ne raspadne. Podlijte temeljcem od kuhanja, dodajte usitnjenu ribu od glava i repa, 2, 5 dl pasirane rajčice, 2 žlice slatke mljevene paprike, sol, lovor, žlicu zrna papra i nasjeckane feferone (ako volite manje ljuto onda im odstranite koštice). Kuhajte 60 minuta na laganoj vatri i po potrebi dolijevajte još temeljca.

03

Nakon 60 minuta kuhanja dodajte začin za paprikaš razmućen u 2,5 dcl pasirane rajčice i 1 dcl tople vode temeljca pa kuhati još 30 minuta. Nakon toga dodajte ribu koju ste marinirali u vinu pa kuhajte dok komadi ribe ne isplivaju na površinu. Probajte paprikaš i prema potrebi još dodajte čega nedostaje (sol, papar). Pred kraj kuhanja dodajte 2dcl bijelog vina.

04

Kad je fiš paprikaš gotov možete ga poslužiti uz domaće široke rezance.

podijeli