Blagdanska sarma

sastojci

  • 1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
  • 300 g suhog mesa
  • 400 g narezanog kiselog kupusa
  • nekoliko lovorovih listova
  • 1 žličica papra u zrnu

Za nadjev

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 g crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 50 g pancete
  • 800 g mješanog mljevenog mesa
  • (junetina i svinjetina)
  • 1 jaje
  • 80 g riže
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 0.5 žližice svježe mljevenog papra
  • 1 žličica soli
  • 500 ml vode ili blagog povrtnog temeljca

Za zapršku

  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žličica mljevene slatke crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata rajčice

Način pripreme

01

Na zagrijanom ulju popržite sitno nasjeckani luk i sitno narezanu pancetu. Kad je luk lagano zažutio, dodajte rižu da se lagano zacakli. Nakon par minuta dinstanja skinite sve s vatre i pustite da se malo ohladi. U veću zdjelu stavite mljeveno meso, protisnuti češnjak, prženi luk, pancetu, rižu, jedno jaje, mljevenu slatku crvenu papriku, papar i sol. Sve dobro promiješajte čistim rukama kako bi se različiti okusi dobro proželi u meso.  

02

Listove kiselog kupusa lagano odvojite od glavice pa im odstranite zadebljani dio lista. Ako su preslani, lagano ih isperite pod mlazom vode. Pripremljene listove nadjevajte pripremljenom smjesom mljevenog mesa na način da nadjev stavite u sredinu lista pa zarolate sarmice od debljeg kraja prema vrhu te na kraju dobro utisnete prema unutra da vam se sarma ne raspadne tijekom kuhanja.         

03

Preostale listove kiselog kupusa stavite na dno većeg lonca. Na njih rasporedite narezani kupus pa po njemu posložite suho meso narezano na veće komade. Pripremljene sarme poredajte u krug po mesu, dodajte lovorove listove, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom. Zalijte s onoliko vode koliko je dovoljno da prekrije kupus i stavite kuhati, a kad zavri, neka se kuha oko dva sata na laganoj vatri.

04

Za zapršku, na ulju popržite brašno do svijetlosmeđe boje. Uz neprekidno miješanje, dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu. Zapršku umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte. Sarmu poslužite uz kuhani krumpir.

podijeli

Proizvodi iz recepta