Tradicionalni uskrsni kolač (kuglof)

sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 0.5 žličice soli
  • 1 svježi kvasac (20 g)
  • 250 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica naribane korice bio naranče
  • 1 jaje + 4 žumanjka
  • 50 ml soka naranče
  • 100 g grožđica
  • 60 g kandiranog voća
  • 1 žlica voćnog likera

Za bijelu glazuru

  • 200 g šećera u prahu
  • sok limuna

Način pripreme

01

Grožđice i kandirano voće prelijte sokom naranče i likerom te ostavite sa strane. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka i pustite da se digne (5 minuta).

02

Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu naranče, omekšani maslac, brašno, sol, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Umijesite mikserom za glatko i meko tijesto. Na kraju umiješajte grožđice zajedno s tekućinom.

03

Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. U njega rasporedite tijesto i ostavite na toplom da se diže dok ne ispuni cijeli kalup (1 sat).

04

Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa.

05

Šećeru u prahu postupno dodajte sok limuna dok ne dobijete glazuru koja nije ni premeka, ni pregusta, te je odmah prelijte preko hladnog kuglofa i ostavite da se osuši.

podijeli

Proizvodi iz recepta