Tirolska štrudla od jabuka sa sladoledom od vanilije

sastojci

  • 275 g svježeg lisnatog tijesta

Nadjev

  • 800 g jabuka
  • 100 g šećera (ovisi o slatkoći jabuka)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun
  • 60 g grožđica
  • 1 g cimeta
  • 80 g maslaca
  • 40 g biskvitnih mrvica

Za dekoraciju

  • 1 žumanjak
  • 45 g šećera u prahu
  • 45 g listića badema
  • 250 ml sladoleda od vanilije
  • 2-3 listića svježe mente

Način pripreme

01

Iscijedite limun. Ogulite jabuke, narežite na četvrtine, očistite, pokapajte limunovim sokom, narežite na kockice, opet pomiješajte s limunovim sokom i stavljajte u lonac. Dodajte šećer, vanilin šećer i grožđice, stavite na vatru, prokuhajte, kad se počne emulgirati maknite s vatre, dodajte listiće maslaca i miješajte. Dodajte biskvitne mrvice i cimet, pustite da se nadjev dobro ohladi.

02

Raširite svježe lisnato tijesto, ispikajte ga vilicom, rasporedite nadjev na četvrtinu tijesta, zarolajte. Stavite štrudl u lim za pečenje na masni papir, pazite da nadjev ne curi, neka štrudl bude od ruba do ruba lima. Pećnicu zagrijte na 200 – 210 °C. Razmutite žumanjak i žlicu vode, premažite štrudlu i pospite listićima badema. Pecite 20 – 25 minuta.

03

Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije dekorirano listićem svježe mente.

Za štrudlu birajte sorte jabuka koje imaju izraženiji kiselkasti okus.​

podijeli