Parfe torta sa želeom od naranče i smokve

sastojci

  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih oguljenih badema (bijelih, bez kožice)
  • 140 g maslaca
  • 290 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 0.5 praška za pecivo
  • 800 g naranče
  • 300 g svježih smokava
  • 9 listova želatine
  • 6 žumanjaka
  • 300 ml mlijeka
  • 300 g krem sira
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2-3 grančice svježeg ružmarina

Način pripreme

01

Zamijesite tijesto od brašna, mljevenih badema, maslaca, 70 g šećera, 1 vanilin šećera, jajeta,  ½ praška za pecivo i ribane korice naranče (0,5 g). Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije, prebacite u okrugli, namazan kalup promjera 26 – 28 cm, izbodite vilicom, pecite na 180 °C oko 20 minuta.

02

Dok se tijesto peče napravite žele. Namočite 4 lista želatine u hladnu vodu. Naranče ogulite zajedno s bijelom kožicom, filetirajte oštrim nožem, sačuvajte sok koji se cijedi. Smokve ogulite i narežite na kockice. Svijetlo karamelizirajte 100 g šećera, dodajte smokve, zalijte sokom od naranče, miješajte da se karamel otopi, dodajte filee naranče, prokuhajte 2 – 3 minute, blendajte, dodajte ocijeđene listove želatine, miješajte da se želatina otopi i žele hladi.

03

Obložite okrugli kalup promjera 24 cm prozirnom folijom, ulijte žele, pokrijte komadom prozirne folije, odložite u hladnjak da se stegne. Za parfe namočite 5 listova želatine u hladnu vodu. Pjenasto tucite na pari žumanjke, 120 g šećera, 2 vanilin šećera i mlijeko. Kad krema dosegne 82 °C maknite s vatre, dodajte ocijeđene listove želatine, miješajte da se želatina otopi i krema hladi. Istucite vrhnje za šlag.

04

U ohlađenu kremu umiješajte krem sir. Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu umiješajte šlag. Stavite u kalup za tortu ohlađeno tijesto, premažite slojem kreme, odložite u hladnjak da se stegne.

05

Kad se krema stegnula u sredinu stavite žele, dodajte preostalu kremu, poravnajte i odložite u hladnjak. Kad se torta stegnula, maknite kalup i dekorirajte svježim ružmarinom.​

Za slaganje torte možete koristiti odvojivi rub kalupa za tortu ili rastezljivi obruč za tortu.​​

podijeli

Proizvodi iz recepta