Napoleon torta

sastojci

Tijesto

  • 600 g brašna
  • 300 g maslaca
  • 2 jaja
  • 0.5 žlice octa
  • 0.5 žličica soli

Krema

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 170 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g maslaca
  • 30 ml konjaka
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 130 g nasjeckanih oraha (lješnjaka ili badema)
  • 3 žlice fino nasjeckane čokolade

Način pripreme

01

Maslac sobne temperature narežite na listiće i stavite u brašno. Dodajte sol, jaja i ocat te oko 200 ml vode. Zamijesite elastično tijesto i ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi da odstoji 15 minuta. 

02

Tijesto podijelite na 12 do 14 dijelova i oblikujte kuglice. Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte svaki komad pa prebacite na papir za pečenje. Možete ih valjati i na papiru za pečenje. 

03

Tijesta izbodite vilicom i pecite svaki 8 do 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C tako da lagano posmeđe po rubovima. Kad se ohlade, pečene kore izrežite na veličinu kalupa za torte da sve budu podjednake. Ostatke sačuvajte. 

04

Za kremu žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte. Slatko vrhnje i mlijeko zagrijte do vrenja, dodajte vanilin šećer, maknite s vatre, pa pripremljene žumanjke dodajte postupno uz miješanje. 

05

Vratite na laganu vatru i uz miješanje zagrijavajte da se krema zgusne, ali ne zakuha jer će tada postati grudasta. Maknite s vatre i izlijte u drugu posudu. 

06

U malo ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješan maslac i konjak pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi. 

07

Nasjeckane orahe pomiješajte sa smrvljenim ostacima kora. Slažite tortu tako da koru premažete kremom, pospete orasima, pa stavite koru i tako dok ne potrošite sastojke. Zadnju koru premažite kremom, pospite orasima i čokoladom. Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku prije posluživanja.

Konjak možete zamijeniti i nekim drugim alkoholnim pićem.​

podijeli

Proizvodi iz recepta