sastojci

  • 1 jaje
  • 140 g šećera
  • 85 g masti (maslaca)
  • 25 ml mlijeka
  • 25 ml vode
  • 75 g meda
  • 430 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 10 g kakaa u prahu
  • začini cimet, klinčić, oraščić

Krema

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 400 ml mlijeka
  • 90 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g meda
  • 250 g maslaca sobne temperature

Način pripreme

01

Na vodenoj kupelji pjenjačom miješajte jaje, med, šećer, mast, kakao, mlijeko i vodu dok se šećer ne rastopi – ali ne miješajte predugo kako se jaje ne bi zgrušalo. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine.

02

Posudu s mokrim sastojcima maknite s vatre i u nju postupno umiješajte suhe sastojke (brašno, sodu, začine). Dobiveno tijesto razdijelite u šest kuglica jednake težine pa svaku zamotajte u prozirnu foliju.

03

Tijesto razvaljajte na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje, uz što manje brašnjenja. Kore pecite 6 - 8 minuta, jednu po jednu, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.

04

Pečene kore slažite na ravnu površinu, jednu na drugu, razdvojite ih masnim papirom, odozgo pritisnite ravnom daskom i ostavite da se ohlade.

05

U međuvremenu, za kremu zakuhajte vrhnje, šećer i pola količine mlijeka. Pomiješajte brašno i ostatak mlijeka da dobijete kremu bez grudica. Zakuhano mlijeko maknite s vatre i kroz cjedilo dodajte smjesu brašna i mlijeka pa sve vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prozirnom folijom prekrijte vruću kremu, tik uz njenu površinu da se ne stvori korica na njoj. Ohladite na sobnu temperaturu.

06

U ohlađenu kremu umiješajte med i maslac. Kremu izvažite i raspodijelite na pet jednakih dijelova. Na dno posude za pečenje stavite prvu koru, premažite je kremom, poklopite drugom korom, stavite kremu i tako redom dok ne stavite i zadnju koru.

07

Zadnju koru prekrijte masnim papirom i pritisnite ravnom pločom. Ostavite medenu pitu u hladnjak da se krema stisne i kore omekšaju, najbolje da odstoji preko noći. Oštrim, tankim nožem narežite kocke i poslužite.

podijeli

Proizvodi iz recepta