Kolač s marelicama

sastojci

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 ml ulja
  • 1 prstohvat soli
  • ribana limunova korica
  • maslac i krušne mrvice za kalup
  • 800 g marelica
  • 50 g šećera u prahu

Način pripreme

01

Jaja i šećer pjenasto miksajte 5 minuta, zatim lagano umiješajte razrađeno kiselo vrhnje, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, prstohvatom soli i ribanom limunovom koricom.

02

Marelice operite, raspolovite, odstranite koštice. Tepsiju premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte tijesto, poslažite polovice marelica i pecite na 170 °C oko 40 minuta.

03

Pustite da se kolač ohladi, pospite šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Koristite zrele marelice da bi lakše omekšale tijekom pečenja i dobile karakterističan slatkasti okus.​

podijeli