Kolač s jabukama i makom

sastojci

Za tijesto

  • 375 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 175 g maslaca

Za nadjev

  • 400 g pekmeza od šljiva
  • 400 g mljevenog maka
  • 300 ml vode
  • 240 ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 6 srednje velikih jabuka
  • 1 jaje

Način pripreme

01

Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Hladan maslac izrežite na kocke i utisnite ga u brašno. Radite brzo dok ne dobijete mrvastu smjesu. Dodajte šećer, vanilin šećer i jaja i umijesite glatko tijesto. 

02

Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na lim. Možete ga kratko staviti u hladnjak dok ne pripremite nadjev.

03

Pećnicu ugrijte na 180°C.

04

Pomiješajte mak i grožđice. U posudi zakuhajte vodu, slatko vrhnje, med i cimet i prelijte preko maka. Ostavite sa strane da se nadjev malo ohladi.

05

Jabuke ogulite, prepolovite, očistite od koštica i premažite polovicom limuna da ne potamne. Svaku polovicu jabuke lagano nožem uzdužno zarežite.

06

U nadjev od maka umiješajte jedno jaje.

07

Tijesto premažite pekmezom od šljiva i prelijte nadjevom od maka. Na nadjev poslažite jabuke. Pecite na 180°C oko 40 minuta. 

08

Pomiješajte žlicu meda s 30g rastopljenog maslaca. Izvadite kolač iz pećnice, premažite jabuke maslacem i medom i vratite u pećnicu na još 10 minuta dok jabuke ne porumene.

podijeli

Proizvodi iz recepta