Knedle sa šljivama

sastojci

  • 800 g žućkastog, brašnastog krumpira
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 40 g maslaca
  • sol
  • 250 g svježih ili smrznutih šljiva
  • 80-100 g šećera
  • cimet po želji

Preljev

  • 150 g maslaca
  • 150 g krušnih mrvica
  • 1 vanilin šećer

Način pripreme

01

Krumpir skuhajte, odmah ogulite i protisnite. Dodajte brašno i omekšali maslac, jaje i sol, zamijesite gipko tijesto. Razvaljajte tijesto na debljinu 6-8 mm, izrežite krugove promjera oko 8 cm.

02

Šljivama maknite košticu. U sredinu tijesta stavite šljivu i malo smjese šećera i cimeta, zatvorite, napravite knedle. Knedle kuhajte u dosta posoljene kipuće vode, 3-4 minute dok ne isplivaju.

03

Za preljev, zagrijte maslac, dodajte krušne mrvice, lagano popržite, dodajte vanilin šećer, prelijte preko vrućih knedla i poslužite.

Svježe šljive slobodno zamijenite pekmezom od šljiva ili drugim po vlastitom okusu.​

podijeli