Božićni čokoladni kolač

sastojci

Za prhko tijesto

  • 125 g oštrog brašna
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca
  • 30 g šećera
  • 2 žumanjka

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 180 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade za kuhanje
  • 30 g kakaa
  • 40 g brašna
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica naribane korice naranče
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g nasjeckanih oraha (ili badema)
  • 70 g nasjeckane čokolade

Za kremu

  • 300 g mliječne čokolade
  • 300 ml slatkog vrhnja

Za glazuru

  • 100 g čokolade
  • 60 g maslaca

Način pripreme

01

Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol, šećer, žumanjke i na listiće narezan maslac. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

02

Razvaljajte tijesto i položite ga na dno kalupa za torte (Ø 24 cm).

03

Zagrijte maslac i u njemu otopite natrganu čokoladu te ostavite da se malo ohladi.

04

Odvojite bjelanjke i istucite u snijeg. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte im  pripremljenu čokoladu, zatim brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo, cimetom, vanilin šećerom i koricom naranče. Na kraju umiješajte slatko vrhnje, orahe, čokoladu i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte preko pripremljenog prhkog tijesta i pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.

05

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i u njemu rastopite natrganu čokoladu. Kremu ohladite na sobnu temperaturu i nanesite na ohlađeni biskvit. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati, a prije posluživanja prelijte je čokoladnom glazurom.

podijeli