Bobice vladaju ljetnim okusima

Pri samoj pomisli na omiljeno ljetno voće, u mislim nam izranjaju slatke bobice. Borovnice, maline, kupine, ribizi, aronija upravo su sada prepune okusa. Znamo li da dolaze s domaćih polja gdje ih uzgajaju s puno ljubavi i pažnje, volimo ih još i više. A da bi ponuda bila vrhunska, pobrinuo se SPAR koji pod brendom Vrtovi Hrvatske donosi samo najbolje od bobičastog voća. Uživajte u okusima bobica uzgojenih na domaćim OPG-ovima, prepunima nutrijenata i slatkih okusa. Jedina dilema bit će koje odabrati.

Plavetne borovnice

Kraljice među bobičastim voćem kad je u pitanju bogatstvo antioksidansima, borovnice su savršeni čuvari našeg organizma. Sadrže i visoke količine vitamina
C i K, kalij, folate, mangan, vlakna
, a 85 % njihove težine čini voda pa su savršeno ljetno osvježenje. Imaju i malo kalorija pa su i idealan saveznik vaše linije. Ljeti ćemo ih najviše voljeti svježe, fino ohlađene, ali valja iskoristiti i njihove okusne mogućnosti. Hrskavi crumble, pite, domaći sladoledi ili smoothieji, voćne salate, borovnice će se uklopiti u baš svaku kombinaciju. Svakako isprobajte i mesno-voćni maštoviti spoj koji će vam otkriti sasvim novo lice ove bobice.

Rumene maline

Pripadnice obitelji ruža, maline itekako opravdavaju svoje obiteljsko porijeklo. Njihov poseban okus osvaja nas na prvu, a bogatstvo nutrijentima tjera da ih volimo još više. Obiluju vlaknima, vitaminima skupine B, C, E i K, mineralima manganom, željezom, fosforom, magnezijem, kalijem, bakrom, selenom, beta-karotenima, likopenom, a sadrže i nešto proteina. Antioksidansi i tanini koje također sadrže dodatno pojačavanju njihove dobrobiti. S obzirom na kratak rok trajanja, trebalo bi ih konzumirati u roku od dva dana od kupnje. Svojim okusom maline će obogatiti čitav spektar jela, od palačinki i jogurta do smoothieja i raznih kaša.

Bogate kupine

Njihova bogata tamna boja prvo je što će nas privući kod kupina. Omiljene bobice našeg djetinjstva, danas su nezaobilazan dodatak maštovitih kombinacija poput salata, jogurta, smoothieja i slično. Osim fantastičnim slatko-kiselkastim okusom, osvajaju nas i brojnim nutrijentima koje sadrže. Od vitamina, tu su vitamini A, skupine B, C, K, mangan, vlakna, antioksidansi i brojni drugi. Borovnice krasi i nizak glikemijski indeks pa su odlična opcija za trenutke kad vam se gricka nešto slatko.

Kiselkasti crveni ribiz

Bobica koja je ponešto zanemarena svakako zaslužuje mnogo veću popularnost. Tomu u prilog idu i razni nutrijenti koje sadrži. Od makronutrijenata tu su proteini i ugljikohidrati, a sadrži i vlakna, antioksidanse, flavonoide, vitamine C i K, minerale mangan, željezo i kalij. Uz crveni, postoje još i crni i bijeli. Zahvaljujući kiselkastom okusu, bit će odličan kontrast u ljetnim desertima parirajući njihovoj slatkoći, a vrijedi i isprobati omiljenu slasticu iz djetinjstva – žele od ribiza.

Moćna aronija

Svježa aronija ima pomalo gorkast okus, ali pečenjem ili kuhanjem dobiva mekšu teksturu i slatkoću. Danas su osobito popularni sokovi i džemovi od ove bobice, ali vrijedi ju isprobati i u drugim kombinacijama. Krasi ju obilje vrijednih nutrijenata poput vitamina skupine B, C, K, minerala natrija, kalcija, kalija, magnezija, cinka i željeza, vlakana, proteina, antioksidansa, a dodatna prednost je što ne sadrži masti.