Super hrana: TIKVICE

Niskokalorične su

150 g narezanih tikvica sadrži oko 19 kalorija. To je 40 do 50 % manje od drugog zelenog povrća poput brokule i prokulica.  

Cvijet im je jestiv

Iako se poslužuju kao povrće, one su tehnički voće jer imaju cvijet. Cvijet im je jestiv, a najpopularniji način pripreme je prženi ili punjen.

Dobre su za zdravlje srca

Tikvice su bogate kalijem – 150 g sadrži 295 mg, odnosno 8% preporučene dnevne doze. Kalij pomaže u kontroliranju krvnog tlaka jer smanjuje štetne učinke soli u našem tijelu. Također smanjuje opasnost od moždanog udara i bolesti srca. Također su bogate vitaminom C koji snižava krvni tlak, poboljšava funkcioniranje krvnih stanica i sprečava začepljenje arterija. 

Nisu uvijek zelene 

Osim zelene, postoji i žuta vrsta tikvica, a najlakše ćete ih razlikovati prema obliku. Žute tikvice imaju suženiji vrat, koji može biti krivudav ili ravan, te slađi okus.