
Proljetni brunch: običan doručak vikendom pretvorite u uživanje
Vikendi su stvoreni za usporavanje i uživanje u malim opuštajućim ritualima, a među njima brunch ima posebno mjesto. Nije ni doručak ni ručak, brunch je savršena prilika da se opustimo uz finu hranu, dobru kavu i društvo – bez žurbe i stresa. Ako vikendom ustajete kasnije, brunch je pravi obrok za vas.

Sezonske namirnice i šarenilo proljetnih okusa otvaraju brojne mogućnosti da običan doručak pretvorimo u pravu uživanciju. Proljetni brunch poziva na maštovitost – spoj svježeg povrća, laganih namaza, mirisnih peciva i sočnih deserta. Ako se vikendom ipak probudite malo prije ostalih ukućana, za brunch se možete i sami pobrinuti. Upravo zato vam donosimo dva prijedloga jela – jedno slano i jedno slatko – uz koje će brunch vikendom postati pravi mali proljetni ritual.
Tople galette s mladim špinatom, ricottom i jajetom
Francuske galette jednostavno je pripremiti, a izgledaju profinjeno. To ih čini sjajnom bazom za vaš proljetni brunch oko koje ćete slagati ostatak menija. Priprema tijesta je vrlo laka: pomiješajte 250 g glatkog brašna, prstohvat soli, 125 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice) i 3 - 4 žlice hladne vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Za nadjev, kratko prodinstajte 200 g svježeg mladog špinata na malo maslinova ulja te ga posolite i popaprite po svom ukusu. Potom ga pomiješajte sa 200 g sira ricotte i naribajte malo muškatnog oraščića za aromu (2 - 3 lagana poteza s cijelog oraščića ili otprilike 1/8 čajne žličice).
Tijesto razvaljajte u krugove (promjera oko 20 cm), nadjenite ih špinatom i ricottom, pritom ostavite udubljenje u sredini te savijte rubove tijesta prema unutra. U udubljenje razbijte jedno jaje pa ih pecite oko 20 minuta u pećnici na 190 °C – dok tijesto ne dobije zlatnu boju, a bjelanjak postane čvrst. Spoj kremastog nadjeva i pečenog jajeta savršen je uz svježu salatu i čašu limunade.


Mirisni clafoutis s jagodama i vanilijom
Za desert vam treba slatki zalogaj koji nije prenapadan, ali ostavlja wow efekt: clafoutis s jagodama. Riječ je o zanimljivom francuskom desertu čiji izgled neće nikoga ostaviti ravnodušnim – pogotovo ne za brunch. Savršen je jer se brzo priprema, a voće ga čini laganim i sočnim.
Za smjesu umutite tri jaja sa 70 g šećera i prstohvatom soli, a potom smjesi dodajte 100 g glatkog brašna, 250 ml mlijeka, jednu žličicu ekstrakta vanilije i naribanu koricu od pola limuna. Smjesa treba biti glatka i tekuća. U keramičku ili vatrostalnu posudu (promjera 24 cm) stavite 300 g svježih i po dužini prepolovljenih jagoda, prelijte ih smjesom i pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Clafoutis mora poprimiti zlatnu boju i lagano se napuhnuti. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu i poslužite ga mlakog. Clafoutis je šarmantno jednostavan, a svježe jagode daju mu onu proljetnu notu za savršen završetak proljetnog bruncha.