Pravila za steak koji će baš uvijek ispasti savršeno

Pravi gurmani znaju, a mi potvrđujemo – steak je kralj među mesom. I upravo zbog toga zaslužuje da ga pripremite s posebnom pažnjom. Pokoji savjet za pripremu nikad nije na odmet, a vrhunski znalci znaju sve kako bi steak ispao savršeno baš svaki put. Odaberite omiljeni odrezak po vašoj mjeri (naša su preporuka TANN steakovi), slijedite naše savjete i uživajte u vrhunskom rezultatu.

Osnovno pravilo

Prije same termičke obrade odrezak mora odstajati na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Peći ga možete ili na tavi ili na grillu, odabir je na vama, a soliti ga isto
tako možete prije ili nakon pečenja. Sa svježim paprom ipak vrijedi pravilo da se koristi nakon pečenja jer brzo izgara na visokim temperaturama što će rezultirati gorkim okusom mesa. Uz meso možete dodati i grančicu ružmarina ili češnjak, ali pazite da ne dođu u direktan kontakt s vatrom ako meso pripremate na grillu.

T-Bone steak

Za najbolji rezultat odrezak zaštitite sirovim krumpirom da se ne prepeče i isuši. Kod pripreme u tavi pržite ga s obje strane na srednje jakoj vatri, a zatim umotajte u aluminijsku foliju i zapecite 10 – 15 minuta u pećnici na 70 °C. Nakon toga ga možete zapeći na tavi ili grillu uz dodatak aromatičnog maslaca za još bolju aromu.

Ribeye steak

Masnoću kojom je odrezak prožet nemojte uklanjati jer ona mesu daje sočnost tijekom pečenja. Tijekom pečenja ovaj komad mesa okrenite samo jednom jer će u protivnom postati tvrdo. Duljina pripreme ovisit će o debljini odreska, metodi pripreme i razini pečenosti koju želite.

Rump steak

Ovaj će odrezak postati još bolji dodate li mu komad maslaca nakon što je pečen. Rastopljeni maslac u kombinaciji s češnjakom i ružmarinom s kojima ste ga pekli poslužit će kao izvrstan umak. Pečeni odrezak obavezno mora malo odmoriti nakon pečenja jer će tako dobiti još bolju sočnost i teksturu. 

Club steak

Prženi krumpir i povrće pečeno na žaru preliveno s malo octa bit će savršen prilog ovom komadu mesa. Svoje ime duguje vrhunskoj kvaliteti zbog koje se nekada posluživao samo odabranim gostima, poput onih koji su jeli u country klubovima.

Prime rib steak

Što je veća temperatura na kojoj pripremate meso, to će biti veća razlika između vanjskog i unutarnjeg sloja. Prepečen vanjski dio može rezultirati srednje pečenom sredinom. Ako niste ljubitelj takve razine pečenosti, meso pecite na 200 °C.