Mala školica kuhanja za tajne dobrog burgera

Sočni i savršeno pečen komad mljevenog mesa iza sebe krije tajne pripreme koje nije teško svladati. Prvi ključan korak je odabir svježeg i kvalitetnog junećeg mesa. Da biste dobili savršeno oblikovan burger, mljeveno i začinjeno meso zarolajte i umotajte u prozirnu foliju u oblik tube. Ostavite tako oblikovano meso da se stisne u hladnjaku između 2 i 12 sati, a onda nožem režite na popečke. Za dodatnu aromatičnost rub burgera možete uvaljati u grubo mljevene začine – papar, čili, ružmarin i slično. Kod formiranja burgera meso nemojte previše stisnuti jer će mu zrak dati hrskavost. 

Omjeri i težine za savršen rezultat

Idealan omjer masnoće i mesa u burgeru trebao bi iznositi 80 spram 20 posto. Ljubitelji sočnijih verzija mogu dodati malo više masnoće, ali nemojte pretjerivati. Preporučena težina burgera iznosi između 180 i 200 grama, ali volite li tanje, držite se granice do 150 grama.

Prije i tijekom pečenja

Prije nego što meso stavite na vatru, u sredini palcem napravite udubinu. To će spriječiti da se tijekom pečenja sredina napuhne, a burger izgubi formu. Tijekom pečenja nemojte meso pritiskati jer će sokovi iscuriti. Burger okrećite u razmacima 15 do 20 sekundi, obavezno špatulom ili hvataljkama. Tako će unutarnja temperatura biti ujednačena i bolje će se ispeći.

Završni dojam burgera

Želite li provjeriti je li meso pečeno, ni pod koju cijenu ga nemojte rezati. Lagano stisnite rubove prema sredini. Pružaju li lagani otpor i vraćaju se poput opruge, burger je srednje pečen. Završni dojam upotpunit ćete pecivom u kojem ćete meso poslužiti. Za dodatnu hrskavost i još bolji okus, sredinu peciva premažite maslacem i tostirajte ga.