Donosimo savjete za savršene ražnjiće

Kad je o jelima s roštilja riječ, ražnjići su među omiljenima. Praktični, odlični za kombinacije raznih okusa, relativno brzo gotovi. Prednosti ovog načina pripreme zaista je mnogo. Ne slijedite li nekoliko važnih pravila, ražnjići vrlo lako mogu ispasti loši – ili nedovoljno pečeni ili zagoreni ili nešto treće. Zato vam donosimo detaljan vodič za pripremu ražnjića koji će rezultirati savršeno sočnima,  ravnomjerno pečenima i fantastičnim ražnjićima.

Odaberite štapiće

Drveni štapići klasik su među ražnjićima, ali s njima treba biti oprezan. Prije korištenja namočite ih u vodi minimalno 30 minuta jer ćete tako spriječiti da se zapale. Vrijeme si možete skratiti i tako da veću količinu štapića namočite i smrznete pa koristite kad vam zatrebaju. Bolja opcija bit će metalni
štapići
koji su praktični iz više razloga. Možete ih koristiti više puta pa time čuvate okoliš, zagrijavanjem metala namirnice će se ravnomjernije ispeći iznutra i bolje su rješenje za namirnice koje se peku duže od 5 minuta. Kao štapić možete koristiti i grančice začinskog bilja, primjerice ružmarin.

Izrežite i pravilno kombinirajte namirnice

Namirnice nejednake veličine neće se ravnomjerno ispeći. Zato je važno sve izrezati na jednake kockice, najbolje veličine zalogaja. Tako ćete ih ravnomjernije ispeći i lakše jesti. Kombinacije namirnica također su važne. Mesu će trebati više vremena za pečenje od mekšeg povrća. Zato na ražnjiću spajajte namirnice koje imaju podjednaku duljinu pečenja za optimalan rezultat.

Ne zaboravite na marinadu

Bez dobre marinade i najkvalitetnije meso ispast će prosječno. Ona će mesu i povrću dati fantastičan okus, spriječit će zagorijevanje i cjelokupan dojam učiniti
savršenim. Pripazite samo da odvojeno marinirate meso i povrće jer ove vrste
namirnica ipak traže drugačiji tip marinada.

Dvostruki štapić za stabilne ražnjiće

Kod namirnica koje se okreću ili mogu otpasti s ražnjića, poput škampa ili slično koristite dva štapića. Tako ćete jednostavnije fiksirati namirnicu i spriječiti padanje
sa štapića.

Ne natrpavajte štapiće

Namirnice nabijene jedna do druge na štapiću mogu ispasti loše ili neravnomjerno ispečene. Za idealnu razinu pečenosti pri slaganju ostavite mali razmak između njih jer će se tako ravnomjernije ispeći.