Žitarice preko noći – overnight oats i koje koristiti
Iako naziv overnight oats sugerira da je riječ o zobi ostavljenoj da se namače preko noći, kako biste ujutro imali savršen doručak, umjesto zobi možete koristiti razne vrste žitarica. Ako vam nedostaje inspiracije za kombiniranje, donosimo vam popis na kojem ćete zasigurno pronaći pravu okusnu kombinaciju za sebe.
Amarant
Amarant je žitarica iz davnina, kako joj tepaju, ne sadrži gluten i može biti namirnica zaslužna za izvrstan početak dana. Blago slatkastog i orašastog okusa, amarant će sjajno odgovarati u kombinaciji s bademovim i/ili kokosovim mlijekom u kojem se namakao preko noći. Ujutro samo dodajte nekoliko bobica borovnica, možda malo cimeta, ali i meda koji se sjajno slaže s okusom amaranta.
Proso
Također bez glutena, proso je moćna žitarica u malenom i okruglom „pakiranju". Potrebno ga je prethodno kuhati, a preko noći ga ostavite da se namače u tekućini prema svom odabiru. Okus prosa fantastično se slaže s kokosom, stoga mu možete dodati kokosova mlijeka, ali i usitnjenih orašastih plodova i voća po svom ukusu, a mi vam preporučujemo mango i ananas!
Kvinoja
Jednako kao i proso, kvinoju treba prethodno kuhati, a potom je možete pomiješati s omiljenim mlijekom – bademovim ili kokosovim i ostaviti da se namače preko noći. Okusno se odlično slaže i s jogurtom i s kefirom, a kada su u pitanju kiseliji okusi, oni se odlično slažu s orašastim plodovima, ali i grožđicama ili sušenim brusnicama.
Chia
Male crne chia sjemenke odlično će se uklopiti u kombinacije sa svim prethodno spomenutim žitaricama. Njih je najbolje dodavati u postojeće žitarice koje se namaču preko noći. Pašu uz slatke i slanije okusne kombinacije, čak i kisele. Uz nasjeckane bademe, neko slađe mlijeko ili pak jogurt, super će se spojiti s bananom, mangom ili jagodama.
Bademi
Nasjeckane bademe, kao i chia sjemenke, dodajte bilo kojoj žitarici koja se namakala tijekom noći. Glavnu ulogu neka igra zob ili zobeno ili bademovo mlijeko. S obzirom na slatkoću, balansirajte okus kiselijim voćkama i neutralnim orašastim plodovima.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.