overnight oats sa razlicitim vrstama voca
Copyright (c) 2016 Nataliya Arzamasova/Shutterstock. No use without permission.

Žitarice preko noći – overnight oats i koje koristiti

Iako naziv overnight oats sugerira da je riječ o zobi ostavljenoj da se namače preko noći, kako biste ujutro imali savršen doručak, umjesto zobi možete koristiti razne vrste žitarica. Ako vam nedostaje inspiracije za kombiniranje, donosimo vam popis na kojem ćete zasigurno pronaći pravu okusnu kombinaciju za sebe. 

kasa od zobi i amaranta s umakom od jagoda i svjezim jagodama i kokosom.
Copyright (c) 2016 Daria Saveleva/Shutterstock. No use without permission.

Amarant

Amarant je žitarica iz davnina, kako joj tepaju, ne sadrži gluten i može biti namirnica zaslužna za izvrstan početak dana. Blago slatkastog i orašastog okusa, amarant će sjajno odgovarati u kombinaciji s bademovim i/ili kokosovim mlijekom u kojem se namakao preko noći. Ujutro samo dodajte nekoliko bobica borovnica, možda malo cimeta, ali i meda koji se sjajno slaže s okusom amaranta. 

Proso

Također bez glutena, proso je moćna žitarica u malenom i okruglom „pakiranju". Potrebno ga je prethodno kuhati, a preko noći ga ostavite da se namače u tekućini prema svom odabiru. Okus prosa fantastično se slaže s kokosom, stoga mu možete dodati kokosova mlijeka, ali i usitnjenih orašastih plodova i voća po svom ukusu, a mi vam preporučujemo mango i ananas!

Kasa od kvinoje sa svjezim borovnicama, malinama, orasima i mentom u zdjeli na bijeloj pozadini. zatvori
Copyright (c) 2023 artem evdokimov/Shutterstock. No use without permission.
prosena kasa sa svjezim borovnicama, malinama, mentom
i orasi u plavoj posudi na drvenom stolu
Copyright (c) 2022 Andrei Iakhniuk/Shutterstock. No use without permission.

Kvinoja

Jednako kao i proso, kvinoju treba prethodno kuhati, a potom je možete pomiješati s omiljenim mlijekom – bademovim ili kokosovim i ostaviti da se namače preko noći. Okusno se odlično slaže i s jogurtom i s kefirom, a kada su u pitanju kiseliji okusi, oni se odlično slažu s orašastim plodovima, ali i grožđicama ili sušenim brusnicama. 

Chia

Male crne chia sjemenke odlično će se uklopiti u kombinacije sa svim prethodno spomenutim žitaricama. Njih je najbolje dodavati u postojeće žitarice koje se namaču preko noći. Pašu uz slatke i slanije okusne kombinacije, čak i kisele. Uz nasjeckane bademe, neko slađe mlijeko ili pak jogurt, super će se spojiti s bananom, mangom ili jagodama.

Overnight oats s bananama i orasastim plodovima
Copyright (c) 2022 Anna Shepulova/Shutterstock. No use without permission.

Bademi

Nasjeckane bademe, kao i chia sjemenke, dodajte bilo kojoj žitarici koja se namakala tijekom noći. Glavnu ulogu neka igra zob ili zobeno ili bademovo mlijeko. S obzirom na slatkoću, balansirajte okus kiselijim voćkama i neutralnim orašastim plodovima.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.