zelena salata u krupnom planu
Copyright (c) 2020 nnattalli/Shutterstock. No use without permission.

Zelena salata – abeceda vrsta

Neizostavni salatni prilog gotovo svakom ručku jest i zelena salata. Blagog i nenametljivog okusa, a opet tako osvježavajuća, bilo hrskava ili mekana (ovisno o okusu), zelena salata broji desetak različitih vrsta, odnosno sedam kultivara, od kojih vam predstavljamo najpoznatije, ali i najukusnije. 

Zelena i tamna salata
Copyright (c) 2018 R R/Shutterstock. No use without permission.

Hrastov list

Pomalo kovrčavi listovi ove salate podsjećaju na list hrasta, pa je po tome i dobila naziv. Vrlo je hrskava i spada među starije sorte zelene salate. Dolazi u dvije boje, tamnije crvenoj i zelenoj.  

Kristalka

Sorta koja je najkovrčavija, ali i najhrskavija. Ova salata pucketa pod zubima dok je jedemo, a ima pomalo slatkast okus. Savršena je za pripremu sendviča i u jelima gdje je potreban velik list jer ne vene tako lako u dodiru s visokom temperaturom. 

zelena svjeza i zdrava kristalna salata
Copyright (c) 2022 Dijana 0202/Shutterstock. No use without permission.
Listovi svjeze zelene salate iceberg izrezani na svijetloj pozadini na stolu u kuhinji
Copyright (c) 2021 KatMoys/Shutterstock. No use without permission.

Iceberg

Najhrskavija među sortama, ova sorta salate ima blagi slatkasto-vodenast okus, ali vrlo brzo vene. Upravo je zato sjajna u kombinacijama s jačim okusima, a posebno je popularna prilikom posluživanja ranch ili tartar umaka.

Puterica

Opuštenih i velikih okruglih listova, popularna puterica duguje naziv tomu što je mekana poput putra, odnosno maslaca. Ima vrlo blag okus, a često se prodaje s korijenom jer tako duže ostaje svježa. 

krupni plan svjezeg zelenog lisca zelene salate
Copyright (c) 2022 Dorota Szymczyk/Shutterstock. No use without permission.
Salata od rimske salate na dasci za rezanje
Copyright (c) 2020 Mironov Vladimir/Shutterstock. No use without permission.

Romana (romaine)

Pomalo zemljastog okusa, ova vrsta zelene salate najviše se razlikuje od prethodnih. Duguljastih je listova, sličnijih blitvi, ali hrskave teksture. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.