pozadina s narezanim limetama
Copyright (c) 2017 SURKED/Shutterstock. No use without permission.

Priprema hrane s limetom: sve što trebate znati

Neodoljive zelene boje i vrlo kisele, a svestrane upotrebe u kulinarstvu, limete mogu biti zvijezde i vašeg proljetno-ljetnog stola. Ako ste spremni za dodavanje kiselosti u svoju hranu, to znači da ste spremni za limetu, a mi vam otkrivamo na što treba pripaziti.

limete i limun na drvenoj pozadini
Copyright (c) 2015 Viktory Panchenko/Shutterstock. No use without permission.

Nije kao limun

Iako su limeta i limun srodne voćke, limeta ipak, osim kiselosti, ima i nešto gorči okus od limuna. Stoga se limetin sok dodaje u jela u manjoj količini negoli sok limuna. Također, okus limuna u cijelosti je kiseo, dok je limetin uz to još i gorak, a može biti i opor. 

 

Ne dodajite limetu prerano!

Naribanu koricu ili sok limete uvijek dodajte na kraju kuhanja ili pečenja jela kako bi se osjetio puni okus, ali i aroma te zelene voćke. Visoka temperatura, naime, ublažava okus limete, dok će limeta dodana na kraju kuhanja pokazati svoj puni okusni i mirisni potencijal. 

osoba zacinjava enchilade sa cjedjenom limetom
Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.
razlicite vrste mesa na pladnju sa svjezim zacinima
Copyright (c) 2016 Tatjana Baibakova/Shutterstock. No use without permission.

Marinirajte meso

Sok limete prepun je limunske i askorbinske kiseline koje opuštaju proteinska vlakna u mesu dajući mu mekšu i nježniju teksturu. Denaturalizacija sokom limete ubrzat će proces termičke obrade, odnosno kuhanja mesa, a vi ćete, osim na vremenu, dobiti ukusno i mekano meso obogaćeno kiselim notama i zamamnim mirisom limete. 

Izbjegavajte aluminijsku foliju

Kiseline iz limete mogu izazvati kemijsku reakciju s aluminijskom folijom i pritom pogoršati okus hrane. Stoga, kada je riječ o ovom voću, u pripremi koristite posuđe i pribor od nekih drugih materijala, na primjer – keramiku. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pecena pileca krilca iz pecnice sa sampinjonima i limetom