kukuruz na grillu
Copyright (c) 2013 jaboo2foto/Shutterstock. No use without permission.

Kukuruz na grillu – nove ideje za pripremu

Kukuruz je neizostavan dodatak jelima za ljetnih druženja na otvorenome, a naročito ako je roštilj centar okupljanja. Kukuruz je fantastičan prilog koji vole svi, od djece do odraslih. Brzo se spravlja i, prije svega, nenadmašnog je okusa! Donosimo nove ideje kako pripremiti kukuruz na grillu

Ovog puta riječ nije o začinima, nego samo o – kukuruzu. No, njegov okus će varirati ovisno o tome kako ćete ga pripremiti – u ljusci, u foliji, možda čak i dimljeni. Evo, kako!

kukuruz na klipu se pece na rostilju
Copyright (c) 2012 Anan Chincho/Shutterstock. No use without permission.

U ljusci

Ljuska kukuruza može poslužiti kao savršen omotač koji će na roštilju rezultirati mekim zrnom. Prvo što trebate učiniti jest ukloniti kukuruznu svilu („brkove“), ostaviti da se kukuruz namače 20-ak minuta, vratiti listove na klip i staviti ga na grill.
Ovako pripremljen kukuruz treba nešto duže peći, ali će rezultat biti fantastičan! Listovi kukuruza ispustit će zamamnu aromu na zrnca kukuruza.

U aluminijskoj foliji

Omotač od aluminijske folije stvorit će parnu kupelj za kukuruz, što će rezultirati mekim zrnom i kraćim vremenom pripreme. Uz dodatak maslaca i omiljenih začina, ovaj se kukuruz priprema brzo, jednostavno i – što je najbolje – bez prljanja posuđa i pribora tijekom pripreme. 

Kukuruz u aluminijskoj foliji fantastičan je kada radite veliki roštilj jer, osim što će folija skratiti vrijeme pečenja kukuruza, zrnca će biti mekana i sočna.

ukusni peceni kukuruz na sivom drvenom stolu
Copyright (c) 2016 5 second Studio/Shutterstock. No use without permission.
ukusno meso i povrce peceno na zaru
Copyright (c) 2020 Victoria_Hunter/Shutterstock. No use without permission.

Dimljeni

Kukuruz možete nadimiti baš kao i svoj omiljeni komad mesa. Za to vam ne treba smoker, nego samo malo dovitljivosti. Prvi i osnovni uvjet za ovaj način pripreme je dobra vatra koju ćete razgorjeti na samo jednoj polovici roštilja, a nakon toga na ugljen staviti komad drva koji će dimiti po kukuruzu. Kukuruz prethodno namočite ili prokuhajte, a potom ga stavite na drugu polovicu rešetke roštilja ispod koje nema vatre. Pecite i dimite kukuruz dok ne poprimi onu zlatasto smeđu boju i uživajte u nenadmašnoj aromi i okusu.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.