mala staklenka meda
Copyright (c) 2023 SNeG17/Shutterstock. No use without permission.

Med u kuhinji – probajte ovako!

Med je jedna od čovječanstvu najpoznatijih namirnica. Nema roka trajanja, proizvode ga marljive pčelice i prepun je vrijednih nutrijenata. Koristimo ga kao prirodno sladilo ili kao ljekovitu pomoć kad smo prehlađeni. No, upotrebu meda ne morate isključivo ograničiti na dodavanje u čaj, medenjake i žličicu za bolno grlo. Dapače, med ima puno širu primjenu, a evo nekih naših prijedloga kako ga koristiti u kuhinji... 

pecena pileca krilca s medom
Copyright (c) 2019 Zu Kamilov/Shutterstock. No use without permission.

U marinadi

Okusi mesa na vatri sjajno će se spojiti s okusom meda! Maillardova reakcija i karamelizacija koja će se dogoditi pri dodiru meda s vrućom rešetkom, garantira sasvim nove okusne spojeve i opojne miomirise. Med neće samo uljepšati okus mesa nego će i opustiti meso prije samog pečenja. 

Za grilanje voća

Med pomaže balansirati kiselost voća, a u kontaktu s toplinom, na voćki stvara ukusnu, slatku i hrskavu koricu. Najbolji način za dodavanje meda na grilane voćke jest premazivanje krupnijih komada poput ananasa, lubenica ili polovica breskvi.

grillana lubenica s medom
Copyright (c) 2014 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.
salata s dressingom od meda i limuna
Copyright (c) 2021 Andrew Angelov/Shutterstock. No use without permission.

Dresing za salatu

Iako na prvu možda ne djeluje apetitlih, med zapravo ima fantastičnu sposobnost naglasiti i obogatiti okus ne samo zelene, nego svake salate. Od radiča i matovilca do zelene salate, čak i krastavaca! Slatki med u kombinaciji s kiselim okusnim notama stvara tako dobar okus da ćete salatu poželjeti preimenovati u glavno jelo. 

Za grickalice

Lješnjaci, kikiriki, bademi, pereci... Sve što vam padne na pamet možete premazati medom i potom malo zapržiti. Naročito kada je riječ o slanim grickalicama jer aroma meda dodatno će obogatiti okus i naglasiti slanoću grickalice. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

peceni kikiriki s medom