tradicionalni zidovski koser matzo za uskrsni pesah na drvenom stolu
Copyright (c) 2018 Kotelnikov Andrii/Shutterstock. No use without permission.

Matzo – jeste li već čuli za ovu vrstu beskvasnog kruha?

Matzo je neodvojivi dio židovske trpeze, a posebice za vrijeme Pesaha. No, izuzev religijskog značaja, vrijedno je spomenuti i njegovu nutritivnu kvalitetu, kao i raznovrsnost pripreme. Matzo kruh možete zamijesiti od zobenog, ječmenog, pirovog ili raženog brašna.

priprema tijesta s brasnom i valjkom
Copyright (c) 2018 Kotelnikov Andrii/Shutterstock. No use without permission.

Brzina je vrlina!

S obzirom na to da je riječ o beskvasnom kruhu, njegov je oblik specifičan, plosnat i ravan. Sličan je našim mlincima! Radi se od samo dva sastojka – brašna i vode, ali ako želite baš pravi matzo kruh, onda morate biti brzi. Naime, samo 18 minuta nakon što se brašno zamijesi s vodom tijesto počne bujati, tako da u tom vremenu treba tijesto zamijesiti, razvaljati i izrezati na željene oblike. 

Okus jednostavan, a primjena široka

Budući da se spravlja od samo dva sastojka, matzo ima okus kakav i očekujete – poput suhog krekera ili naših mlinaca. No, upravo zato je savršen uz razne umake i namaze te je osobito sjajan dodatak za brzo pripremljenu zakusku koji će impresionirati goste. Uz poslužene nareske, umake, orašasto voće i aromatične sireve, matzo je super ideja za one situacije kad ne znate što biste pripremili ili kad vas iznenade nenajavljeni gosti. 

datulje, matzo kruh i losos na sivoj kamenoj pozadini
Copyright (c) 2019 Nickola_Che/Shutterstock. No use without permission.
matzoh juha od kuglica,zidovska tradicionalna kuhinja, Pashalna hrana
Copyright (c) 2022 Viktoria Hodos/Shutterstock. No use without permission.

Probajte drugačije

U SAD-u naročito je popularna juha s matzo okruglicama koja se spravlja kao i obična pileća juha, ali uz dodatak okruglica koje su napravljene kao matzo kruh. Možete ih kušati i s povrtnom i s goveđom juhom. Ključno je da okruglice budu malo veće, a možete se i poigrati pa im dodati i neke od vaših omiljenih začina. Također, ako ne slijedite tradiciju, probajte u tijesto za matzo dodati razne začine kako biste kreirali različite mirisne i okusne kombinacije.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.