Gin tonic s ukrasima u casama poput narance, limuna, grejpa, krastavca ili bobicastog voca
Copyright (c) 2021 Marian Weyo/Shutterstock. No use without permission.

Gin & tonic – savršeno ljetno piće

Gin & tonic spada u highball koktele, one u kojima je omjer bezalkoholnog sadržaja veći od alkoholnog. U ovom slučaju to je tonik koji je u ovom piću zastupljen daleko više od džina. Džin je žestoko alkoholno piće čija je osnova borovica, a tonik je bogat kininom, alkaloidom iz kore biljke kininovca. U kombinaciji daju savršeno ljetno piće koje je u trendu još od 17. stoljeća. Kinin, koji je tradicionalni lijek protiv malarije, zapravo je početna točka za razvijanje tonika s kojim se nekad pio kako bi ublažio okus lijeka. No, okus je bio gorak upravo zbog kinina pa mu tonik zbog toga duguje ime – bitter tonic.

Hladni roza gin-tonik s okusom jagode, ukrasen svjezim vocem, limunom i listovima mente
Copyright (c) 2020 Milena Ugrinova/Shutterstock. No use without permission.

Hvala mornarima!

Ostalo je povijest! Kako bi mornari, koji su u to vrijeme često obolijevali od malarije, popravili neugodan okus kinina, dodavali su svašta u vodu – poput džina, ali i šećera te limete. I tako je nastao gin & tonic! Piće u kojem se blagi biljni okus džina sjajno uklapa s osvježavajućim pjenušavim i pomalo oštrim okusnim notama tonika. Uz vrlo popularne dodatke, poput šipka, cvjetića ruže, hibiskusa te ostalih citrusnih nota, ohlađen, uz nekoliko kockica leda, gin & tonic predstavlja savršeno ljetno piće. 

Voće & povrće

Možda najveća vrijednost ovog pića jest to što se odlično slaže s voćnim, ali i povrtnim okusima. Od narezanih kriški krastavca i listića bosiljka pa sve do začina poput bosiljka ili čilija, svaki će se okusno sjajno nadopuniti s ovim popularnim pićem. Zanimljivost je da gin & tonic ima svoj međunarodni dan koji ljubitelji ovog pića slave 19. listopada. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Gin i tonik s srcima krastavca i timijanom