Kuhinjska radna ploca s posudjem i loncem za pecnicu
Copyright (c) 2023 PattPaulStudio/Shutterstock. No use without permission.

Ljetne juhe

Iako se na spomen juhe prvo javljaju asocijacije na zimu i jesen, istina je da juha ima svoje mjesto u svakom godišnjem dobu. I dok ćemo vruće juhe ostaviti za nedjeljni ručak tijekom hladnijih dana, ovog puta posvetit ćemo se laganim i ljetnim juhama koje ne samo da krijepe nego i osvježavaju.
To je ujedno i glavna razlika između juha za hladne i onih za tople dane. Kada se temperature bilježe u gornjoj četvrtini termometra, juha treba biti osvježavajuća i lagana, a najvažnije je – ne smije biti vruća.

zdjela s ukusnim gazpachoom na drvenoj podlozi
Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Gazpacho

Podrijetlom iz Španjolske, gazpacho je ohlađena juha koja se spravlja od miksanog povrća poput rajčice, krastavca, paprike, luka i češnjaka, te začinjena solju i maslinovim uljem. Za osvježavajući efekt zaslužan je ocat i činjenica da ju je najbolje poslužiti ohlađenu, i to dan ili dva nakon kuhanja. 

Tarator (tzatziki)

Kada je riječ o tzatzikiju, mnogi pomisle na umak napravljen od jogurta, krastavca i raznih začina, no postoji i njegova jušna verzija. Na Balkanu je nazivaju tarator, a spravlja se kao klasični tzatziki uz dodatak više jogurta, octa i vode. Tatrator juha poslužuje se hladna, u nekim verzijama čak i s kockicama leda. 

tarator, bugarska juha od kiselog mlijeka u narancastoj posudi
Copyright (c) 2015 minadezhda/Shutterstock. No use without permission.
juha od poriluka Vichyssoise s krutonima
Copyright (c) 2022 Mironov Vladimir/Shutterstock. No use without permission.

Vichyssoise

Kuhani i u pire umiješani poriluk, krumpir i luk, zajedno s vrhnjem te ukrašeni vlascem dio su recepta za vrlo popularnu hladnu juhu vichyssoise. Vjeruje se da je nastala u New Yorku, prema zamisli francuskog kuhara, ova ukusna i vrlo zasitna gusta juha ohlađena predstavlja svjež početak ljetnog objeda. 

Švedska juha s voćem

Suprotno uvriježenom mišljenju, juhe ne moraju biti samo povrtne i mesne, a to potvrđuje i švedska juha s voćem. Skandinavci, tradicionalno, prednjače u ljubavi prema hladnim juhama, a ova se spravlja od sušenog voća koje se namače u vodi kako bi omekšalo. Koriste se sušene marelice, brusnice, trešnje, breskve i ostalo voće koje bi se okusno moglo uklapati u juhu. Potom se dodaju začini, poput šećera, cimeta, limunova soka i soli te se voće kuha dok se juha ne zgusne. Ova se juha može poslužiti i u obliku hladnog pudinga nakon što odleži u hladnjaku i poprimi konzistenciju pudinga.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

svedska juha od susenog voca, kava i pecivo u kaficu za svedsku fiku ili kavu