namelaka torta s jagodama i borovnicama
Copyright (c) 2023 Pamela Lico/Shutterstock. No use without permission.

Ganache vs. namelaka – koje su razlike?

Osnovni sastojci za ove dvije kreme su isti, ali namelaka sadrži nešto što ganache nema – želatinu i mlijeko. Riječ je o kremi novije povijesti, jer namelaka je nastala tek 1989. godine i to u Parizu, iako ima japanski naziv. Namelaka je sjajna zamjena za ganache u onim prilikama kada je potrebna doza kremastosti. 

ukusan cokoladni ganache
Copyright (c) 2021 WS-Studio/Shutterstock. No use without permission.

Tekstura i šećer

Za razliku od ganache kreme, namelaka je lakša i prozračnija. Sličnija je mousseu ili šlagu, dok je ganache nešto konzistentniji i više nalikuje na namaz negoli na kremu. Osim toga, ganache krema sadrži šećer, a u namelaka kremi ga nema. Stoga je prilikom pripreme namelake važno odabrati dobru čokoladu, ovisno o okusu koji se želi postići. 

Kako koristiti?

Baš kao i ganache, namelaka kremu možete koristiti za pripremu kolača i torti te je jednostavno mijenjati s ganacheom kada poželite malo promijeniti recept. Pritom je važno znati da je namelaka prozračnija pa u tom slučaju treba pripremiti nešto veću količinu nego kad se koristi ganache. S obzirom na to da dobro drži formu, namelaka je idealna za dekoriranje.

tanjur ukrasen namelaka kremom
Copyright (c) 2020 Ila_riamar/Shutterstock. No use without permission.
platirani francuski desert: brownie, namelaka, karamel krema i malina
Copyright (c) 2021 toniophotos/Shutterstock. No use without permission.

Sjajna za ljeto!

Prilikom pripreme slastica za tople proljetne ili ljetne večeri, uvijek koristite namelaka kremu. Zbog upotrebe želatine prilikom pripreme kreme, namelaka je otpornija na visoke temperature. Možete je koristiti i kao gotov kolač (bez biskvita), a naročito će biti ukusna ako je prije toga ohladite u hladnjaku. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.