Supervoće pretvoreno u sok koji daje pravi vitaminski ‘boost’

Obitelji Bandalo i Radečić iz Zagreba u okolici Čazme imaju plantažu aronije, koju prodaju svježu ili prerađuju u proizvode brenda Vitarona. No, kao ljudi iz grada, odrasli na asfaltu, nisu imali doticaja sa zemljom sve dok im tatine zdravstvene teškoće nisu pomogle otkriti upravo ovo voće. Odonda voćku konzumiraju svi u obitelji.

Ekološki uzgoj

Glavni sastojak svih proizvoda je aronija, a za SPAR vlastitu marku Vital proizvode svježi čisti sok u boci od 750 mililitara, nastao od 1500 bobica voća. Rad-Kom se bavi uzgojem aronije na ekološki način, na imanju s oko četiri tisuće sadnica. One im godišnje daju oko 15 tona svježih bobica, ovisno o tome koliko sunčevih zraka sadnice prime i s koliko ih kapi 'blagoslovi' kiša. Do prvih plodova obitelj se morala dobro strpjeti, jer aronija donosi urod tek tri godine od sadnje. No, čekanje je u njihovu primjeru itekako vrijedilo, jer je konačni proizvod, kaže Branka, nemjerljivo kvalitetniji.

Od berbe do prerade – tri generacije u istom poslu

U Rad-Komu je u poslu s aronijom nekoliko generacija unutar obitelji - mama, tata, dvije kćeri, sin i unuci. U skupljanju bobica sudjeluje, pak, sedam do deset berača dnevno, ovisno o narudžbama kupaca. Kada svi početkom kolovoza prionu akciji berbe, s grmova visokih 2-2,5 metra ručno otkidaju plodove uzimajući samo one najfinije. Dio uroda isporučuje se već idući dan SPAR-u, njihovu vjernom partneru i otkupljivaču. Pritom se voće ne skladišti, što je dokaz da kupcima uvijek dolazi svježe, bez gubitaka hranjivih tvari. Radečići sredinom listopada sezonu berbe privode kraju, kada kreće druga etapa – prerade plodova. 

Uz sok kojeg proizvode za SPAR vlastitu marku Vital u ponudi imaju i Vitarona Džem Ekstra Aronija Bio 220 g. Kampanjom "Da, domaće je!" SPAR kontinuirano okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske i pomaže im plasirati svoje proizvode diljem zemlje i na inozemnim tržištima na kojima posluje. "Naša suradnja sa SPAR-om datira od 2018. godine kad nam je pružena prilika prodaje bio soka od aronije naše robne marke. Kad smo zadobili kupce i kad je prepoznata kvaliteta i potencijal proizvoda, suradnja se unaprjeđuje i 2020. počinjemo proizvoditi bio sok od aronije za robnu marku SPAR Vital", podsjeća Branka.

Zašto se ništa ne prikazuje?