SPAR-ov pouzdan i kvalitetan partner

Iz prirodnog uzgoja do vašeg stola

Moto je to iza kojeg stoji PG Orehovec kojem je u fokusu prirodan uzgoj peradi. Idealnog partnera pronašli su u SPAR-u na čijim policama možete pronaći vrhunske proizvode ove obiteljske tvrtke.

U malom mjestu Veliki Bukovec pokraj Ludbrega smjestio se PG Orehovec, mala obiteljska tvrtka koja je svoj put započela 2000. godine kad se rodila ideja o uzgoju pataka i gusaka. Od same ideje pa do pojave prvih pataka prošle su dvije godine, a sama izgradnja farme na kojoj i danas borave njihove životinje trajala je godinu dana. Od samih početaka na PG-u Orehovec njeguje se prirodan uzgoj peradi, što znači da su staje otvorenog tipa pa životinje imaju pristup ispaši i dnevnom svjetlu. Ovakvim načinom uzgoja dobiva se kvalitetnije meso, a doprinosi i dobrobiti životinja.

S obzirom na to da guske i patke vole roniti i plivati, farma je izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Plitvice kako bi se mogle izgraditi vodene lagune u kojima ove plivačice vole boraviti. Patkama i guskama uskoro su se pridružili i pilići. Za njih je izgrađena posebna staja u kojoj pilići borave u zatvorenom prostoru prvih tjedana, a kasnije dobivaju pristup travnatim površinama za trčkaranje, kljuckanje i pašu.

Poseban pristup ishrani

Kako bi patke, guske i pilići bili što kvalitetnije hranjeni, a time se dobilo i meso vrhunske kvalitete, perad se hrani žitaricama i uljaricama uz dodatak ostalih mikronutrijenata poput vitamina i minerala potrebnih za pravilan rast i razvoj. Najzastupljenije žitarice u prehrani peradi su soja i kukuruz koje se dijelom dobivaju iz vlastitog uzgoja, a dijelom ih za PG Orehovec proizvode lokalni partneri. Važno je istaknuti da je gotovo 90 % hrane koja se koristi u ishrani peradi lokalnog porijekla, ne koristi se GMO sjeme, a perad ne konzumira GMO smjesu.

Uz gotove smjese, guske, patke i pilići koji borave na otvorenom jedu i travu na ispaši, kao i crviće i druge organizme koje iščeprkaju u tlu. Ovakav način proizvodnje jamči hranu koja je kontroliranog porijekla, a krajnji proizvod vrhunske kvalitete. Zahvaljujući upravljanju proizvodnjom žitarica omogućena je kontrola prehrane peradi, a suradnja sa stručnjacima životinjama se osigurava prehrana bogata svim potrebnim nutrijentima potrebnima za pravilan rast i razvoj uz brigu o sigurnosti i sigurnosti životinja. Meso peradi obrađuje se u vlastitoj klaonici uz stalni veterinarski nadzor i distribuira prema vlastitim i partnerskim mesnicama te trgovačkim lancima. Stalnim ulaganjima u klaonicu omogućuje brigu o kvaliteti proizvoda i higijeni procesa te plasiranje zdravstveno ispravnog proizvoda na tržište.

Važnost kvalitete u proizvodnji

Iz PG-a Orehovec ističu kako je kvaliteta u procesu proizvodnje jedna od najvažnijih stavki s obzirom na to da ona izravno utječe na karakteristike završnog proizvoda i zadovoljstvo kupca njime. „Kvaliteta u našoj proizvodnji započinje na našim farmama na kojima uzgajamo pasmine peradi s produljenim tovom, odnosno koja sporije raste i gdje im je osiguran tretman po načelima dobrobiti životinja, koji će na kraju dati meso visoke kvalitete. Tijekom boravka na farmi, perad se hrani smjesom bogatom žitaricama dobivenih na vlastitim poljima, smanjena je gustoća naseljenosti objekta u svrhu većeg komfora te se gase svjetla tijekom noći na minimalno šest sati“, otkrio nam je tajnu kvalitete Juraj Orehovec.

Kako nam je otkrio Juraj, kontrola kvalitete određena je internim pravilnicima i zakonskim regulativama, a uključuje nadzor nad procesima proizvodnje, nabave i prodaje te monitoring ljudskih resursa. „Osim stalnim veterinarskim nadzorom, kvaliteta proizvodnih procesa dodatno se kontrolira redovitim mikrobiološkim analizama kroz vanjski ovlašteni laboratorij uzorkovanjem proizvoda, radnih površina, ruku i odjeće zaposlenika te vode u pogonu. Učestalost uzorkovanja uzoraka provodi se prema internom planu uzorkovanja sukladnom s uredbama, pravilnicima i vodičima o učestalosti uzorkovanja i mikrobiološkim kriterijima za hranu.“

Zadovoljni kupci

Osim partnera, kvalitetu PG-a Orehovec prepoznali su i brojni kupci koji svoje zadovoljstvo ne kriju. „PG Orehovec se obvezao svojim kupcima nuditi kvalitetne proizvode koji će u cijelosti ispunjavati njihove zahtjeve i očekivanja te su naši kupci to i prepoznali, o čemu nas nerijetko i obavijeste u obliku pohvale putem e-maila ili telefona, a što nas čini izrazito ponosnima. PG Orehovec i dalje kao temeljnu odrednicu postavlja proizvodnju kvalitetnog i zdravstveno ispravnog proizvoda, uz održavanje lojalnih odnosa s kupcima i udovoljavanje njihovim zahtjevima.“

Dobrobit životinja

PG Orehovec na brojne načine povećava dobrobit životinja:

  • uzgajaju se pasmine pilića koje sporije rastu
  • smanjuje se gustoća naseljenosti farme kako bi se životinje mogle slobodno kretati
  • svjetla se gase tijekom noći na minimalno 6 sati
  • koristi se slama kao podloga u stajama

Uz naglasak na kvalitetu u proizvodnji, PG Orehovec veliku pozornost pridaje i očuvanju okoliša. Za gnojidbu polja koristi se stajnjak nastao pri uzgoju peradi čime se smanjuje uporaba mineralnih gnojiva, energenti se u svim segmentima i procesima proizvodnje koristi u optimalnoj mjeri, a pri pakiranju se koriste reciklirani materijali.  

Na SPAR-ovim policama iz PG-a Orehovec potražite:

Prijedlog ukusnih recepata