Čokoladna naranča

Naranča čokoladna potječe od stare sorte Black Navel / Negra Navel naranče koja se u povijesti izgubila u komercijalnom uzgoju. Uz pomoć malog broja španjolskih uzgajivača, posljednjih nekoliko desetljeća navedena sorta je oživljena te radi veće privlačnosti potrošača mijenjaju naziv u naranču čokoladnu.

Vizualni izgled naranče ističe se tankom osebujnom smeđom bojom kore koja se lako guli. Neuobičajena smeđa boja nalik čokoladi nastala je mutacijom zelenih i narančastih pigmenata u kori.

Pulpa je vrlo sočna jarke narančaste boje bez koštica. Okus naranče je vrlo aromatičan koje karakteriziraju slatke, voćne i cvjetne note. Naranča čokoladna ima visok stupanj slatkoće (brix 12) i manji stupanj kiselosti što je čini jednom od najslađih naranči na tržištu.

Naranča ove sorte ima duži rok trajanja, na sobnoj temperaturi može izdržati do tjedan dana dok u hladnjaku i do čak 2 tjedna.