SPAR ponovno partner showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’

Donosimo vam recepte i savjete iz omiljene kulinarske emisije
 

Omiljeni kulinarski show 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' vratio se na male ekrane i još
jednom osvojio srca gledatelja u svojoj sedmoj sezoni.

Već na početku emitiranja nije nedostajalo smijeha, nezgoda za štednjakom i izvrsnih, ali i onih malo lošijih gastronomskih dostignuća koja su natjecatelji servirali najpopularnijem gastro-žiriju u sastavu Tomislav Špiček, Ivan Pažanin i Željka Klemenčić.

Ove sezone pravila su se malo promijenila, pa su gledatelji imali priliku vidjeti i audiciju, a u showu se natječe pet muških protiv pet ženskih parova. Dame vodi mentorica Klemenčić, a dečke splitski gastro-guru, Pažanin.

Studio showa proširio se na čak 500 kvadrata; svaki pokret i svaku riječ natjecatelja i žirija prati 10 studijskih kamera i 30-ak mikrofona.

No, jedna stvar ostala je ista - i ove godine vjerni partner showa je SPAR Hrvatska koji se pobrinuo da natjecateljima osigura velik izbor kvalitetnih
namirnica.

Tijekom showa natjecatelji će pripremiti više od 360 jela, a na raspolaganju im je čak 130 kilograma mesa, više od 60 kilograma vrhunske ribe i do 40 začina. Posebno mjesto na policama zauzimaju SPAR-ove robne marke, S-Budget, Despar, SPAR Premium, Vital, Vrtovi Hrvatske, Natur*pur i ostale.

Pod voditeljskom palicom Doris Pinčić Rogoznice i Domagoja Jakopovića Ribafisha, te u režiji bogate ponude SPAR-a Hrvatska, pred nama je definitivno najuzbudljivija sezona showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'.

Recepti iz prošlih emisija 3,2,1 Kuhaj!

Shashuka, humus i irski kruh

  • 1 bijeli luk, 1 ljubičasti luk, 2 crvene paprike 
  • 1kg rajčica 
  • 1 ljuta papričica 
  • 1 žličica harisse 
  • Svježi peršin ili vlasac 
  • 4-6 jaja 
  • 1 konzerva slanutka 
  • Maslinovo ulje 
  • Češnjak 
  • 1 žličica limunovog soka 
  • Sezam 
  • Svježi vlasac 
  • 180g glatkog brašna 
  • 180g integralnog brašna 
  • Žličica soda bikarbone, žličica soli 
  • 300g mlaćenice

Izdinstati luk i paprike na maslinovom ulju dok luk ne zastakli. Rajčice oguliti, zgnječiti i dodati u lonac zajedno s češnjakom. Dodati začine i kuhati dok se ne dobije gusti umak. Po potrebi dodati još začina. Napraviti ''udubljenja'' u umaku, i dodati jaja. Poklopiti i krčkati dok jaja ne budu gotova (5-7min). Ukrasiti svježim peršinom ili vlascem.

Slanutak oprati i smrviti, dodati maslinovo ulje, češnjak, malo limunovog soka, ukrasiti sezamom i svježim vlascem. Pomješati suhe sastojke za kruh. Dodati mlaćenicu, kiselo vrhnje ili kefir i rukom zamijesiti glatko tijesto. Staviti na papir za pečenje, zarezati križ i još malo prosuti brašnom. Kruh peći na 200 stupnjeva 30 – 35min.

Tenfanje s rezancima

  • pileći batci manje veličine 6 komada
  • 1 veliki luk
  • ulje, sol
  • mljeveni papar
  • vegeta
  • crvena paprika u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 2 dcl mlijeka
  • 400 gr brašna
  • 2 žlica jabučnog octa
  • 3-4 jaja (ovisi o veličini)

Vratinu mariniramo senfom i začinima. Zapečemo na tavi te podlijemo bijelim vinom i ostavimo da lagano krčka. Prvu kremu pravimo od naribane mrkve i luka, a drugu od cikle. Svaka krema se prodinsta te se sa štapnim mikserom usitni i protisne kroz cijedilo. U kremu od mrkve doda se malo kiselog vrhnja i vlasca, a u kremu sa ciklom malo jogurta. Kreme se mogu napraviti i čvršće pa ispeći u pečnici uz dodatak pecilnog praška u kolačiće. 

Sve se servira na veliki tanjur u nizu kako bi se istakle boje kreme te vratina s umakom.

Faširanci i kelj

  • 2 velike žemlje
  • 100ml mlijeka
  • 750g mljevenog mesa
  • Glavica luka
  • 1 jaje
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 100g krušnih mrvica
  • 1glavica kelja
  • 1glavica ljubičastog luka
  • 150g mrkve
  • 3režnja češnjaka
  • 150g suhe slanine
  • 200g bijelog graha iz konzerve
  • Sol
  • Papar
  • Ulje za prženje

Vratinu mariniramo senfom i začinima. Zapečemo na tavi te podlijemo bijelim vinom i ostavimo da lagano krčka. Prvu kremu pravimo od naribane mrkve i luka, a drugu od cikle. Svaka krema se prodinsta te se sa štapnim mikserom usitni i protisne kroz cijedilo. U kremu od mrkve doda se malo kiselog vrhnja i vlasca, a u kremu sa ciklom malo jogurta. Kreme se mogu napraviti i čvršće pa ispeći u pečnici uz dodatak pecilnog praška u kolačiće. 

Sve se servira na veliki tanjur u nizu kako bi se istakle boje kreme te vratina s umakom.

Svinjska vratina s kremom u dvije boje

  • 4 odreska svinjskog vrata cca. 2 cm debljine
  • 4 mrkve
  • 2 crvena luka
  • 0.5 kg cikle
  • sjeckani vlasac
  • 1 čvrsti jogurt
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 dcl bijelog vina (slatkastih nota)
  • začini ( sol, šareni papar, čili, )

Vratinu mariniramo senfom i začinima. Zapečemo na tavi te podlijemo bijelim vinom i ostavimo da lagano krčka. Prvu kremu pravimo od naribane mrkve i luka, a drugu od cikle. Svaka krema se prodinsta te se sa štapnim mikserom usitni i protisne kroz cijedilo. U kremu od mrkve doda se malo kiselog vrhnja i vlasca, a u kremu sa ciklom malo jogurta. Kreme se mogu napraviti i čvršće pa ispeći u pečnici uz dodatak pecilnog praška u kolačiće. 

Sve se servira na veliki tanjur u nizu kako bi se istakle boje kreme te vratina s umakom.

Janjeci kotleti na posteljici od pire, sa graskom i umakom od crnog vina

  • 500-700 grama janjećih
  • kotleta
  • 500 grama krumpira
  • 200 grama graska
  • 100 grama maslaca
  • 20dcl mlijeka
  • 20dcl crnog vina
  • žlica meda
  • sol
  • papar
  • 5 žlica maslinovog ulja

Na grill tavi ispečemo janjeće kotlete u komadu (po želji predhodno marinirane), kotlete pečemo sa svih strana otprilke 20 minuta .(medium).

Skuhamo krumpir u slanoj vodi i uz dodatak maslaca i mlijeka napravimo pire.

Skuhamo grašak.

Nakon šta smo ispekli janjeće kotlete, u istoj tavi uz dodatak maslinovog ulja ispirjamo luk do zlatno žute boje, ispasiramo luk, dodamo 2dcl crvenog vina i žlicu meda te kuhamo dok se umak ne reducira do željene gustoce.

Rolada od pršuta i repova škampa

Rolada od pršuta i repova škampa

 

  • 4 velika
  • repa škampi
  • 4 šnite
  • pršuta
  • špinat
  • chery
  • rajčice
  • 1 rog
  • paprika veća
  • maslinovo
  • ulje, sol, papar, aceto balsamico "u spreju"

pofrigat 4 repa škampa na tavi i maslinovom ulju omotati u pršut i pofrigati jos 1 minutu sa pršutom u tavi poslužiti na sotiranom špinatu i salati od  chery rajčice i kockica grilane crvene paprike, sezam po svemu

Lungići

Lungići

 

  • svinjski lungić
  • svinjska mast
  • sol, papar, paprika, lovor, granule
  • češnjaka, granule crvenog luka
  • 5 kukuruznih žemlja
  • mlijeko
  • panceta
  • dcl crnog vina
  • prezle

Svinjski lungić začinimo i ispečemo na naglo i izvadimo ga van. U tavi gdje se peklo meso ulijemo vodu i dodamo začine i crno vino. Dok saft zavri dodamo prezle da bude smjesa gušča, zatim vratimo meso u saft i sve zajedno promješamo i ostavimo da se kuha 1-2min.

Za to vrijeme namočimo žemlje u mlijeku i narežemo špek na sitne kockice, sve zajedno promješamo i dobimo kompaktnu smjesu i to stavimo kuhat na 5min.