Smanjenje šećera

Aktivno smo se pridružili svjetskoj inicijativi za poboljšanje zdravlja  smanjenjem šećera u našim  proizvodima. U okviru kampanje „Manje
šećera, više zdravlja“
 našim kupcima smo  partner  u odabiru zdravijih namirnica čime se smanjuje negativan utjecaj prekomjerne količine šećera u prehrani. 

U 2020. godini intenzivno smo radili na smanjenju šećera u raznim  kategorijama proizvoda pa se na policama može pronaći čak dodatnih
61 artikla, od toga 33 nacionalnih i 28 internacionalnih sa smanjenim udjelom šećera. Samo prošle godine smanjena je količina šećera za 71 tona.  Riječ je o proizvodima robnih marki SPAR, S-Budget, SPAR Natur*pur i SPAR Vital,
među kojima su proizvodi s manje šećera, a jednako dobrim okusima.

Od početka inicijative u 2017. godini do kraja 2020. godine količinu šećera smanjili smo za ukupno 92,9 tona.

Nastavljamo s inicijativom te kontinuirano razvijamo nove recepture za proizvode vlastite marke sa smanjenim udjelom šećera. 

Alternative: Nije samo šećer sladak

Nudimo mnoge alternative bijelom šećeru. Želimo pokazati da slatko ne mora biti nužno bijeli šećer.

Od brezinog šećera do šećera od kokosovog cvijeta pod SPAR vlastitom markom Natur*Pur i SPAR Vital nudimo nekoliko alternativa koje imaju ili povoljniji glikemijski indeks (GI) ili manje kalorija- a neke od njih i jedno i drugo.

Smanjenje soli

Slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i EU naše INTERSPAR-pekare su u razdoblju od 2017. – 2020. godine  smanjile količinu soli u kruhu i pekarskim
proizvodima
za preko 18 tona te svele količinu soli na preporučenu količinu.

Bio-proizvodi

Stalnim širenjem bio asortimana, bilo vlastitom robnom markom SPAR Natur pur koja je u 2019. proslavila 25 godina postojanja, bilo proizvodima eko certificiranih proizvođača, postali smo trgovac s najširom ponudom bio proizvoda te potvrdili našu lidersku poziciju u segmentu bio i organske prehrane. Jedini smo trgovac u Hrvatskoj koji nudi bio proizvode u svim asortimanima, uključujući svježu paletu proizvoda poput mliječnih, suhomesnatih i smrznutih proizvoda, bio voće i povrće te bio kruh i pecivo. 

Pod robnom markom SPAR Natur*pur lansirali su prva BIO jaja na hrvatskom tržištu te BIO svježe mlijeko prirodne masnoće u staklenoj boci, čime smo postali prvi i trenutno jedini lanac u Hrvatskoj koji svojim kupcima nudi svježe mlijeko ekološkog podrijetla.

Vegetarijanska/veganska prehrana

Našim kupcima nudimo najširi asortiman veganskih proizvoda kroz linije SPAR Veggie, SPAR Vital, SPAR free from, SPAR Natur*pur, Beauty Kiss, Sun Kiss i Splendid nature koji redovito proširujemo kako bi ponudili nove i zanimljive proizvode te namirnice koje odgovaraju i osobama koje paze na uravnoteženu prehranu. Jedini smo trgovac koji se uključio u međunarodnu inicijativu „Meatlesss Monday“ te nudimo vegetarijanske i veganske proizvode pod robnom markom SPAR Veggie uz popust od 15% ponedjeljkom.  

U našem asortimanu imamo i veganske neprehrambene proizvode robnih marki Beauty Kiss, Sun Kiss i Splendid Nature. Među Beauty Kiss proizvodima za higijenu mogu se pronaći kreme za tijelo, šamponi za žene i muškarce, gelovi za tuširanje, kreme za ruke i balzami za usne. Robna marka Sun Kiss nudi sredstva za sunčanje i poslije sunčanja, dok Splendid Nature nudi krpice i spužvice za pranje suđa, a niti jedan od ovih proizvoda nije testiran na životinjama.

Dobrobit životinja

Stalno povećavamo udio jaja iz podnog uzgoja te njihov udio sada čini 40%.
Usto jaja iz slobodnog uzgoja koja su na tržištu od svibnja 2020. godine bilježe rast od 4% u odnosu na prethodnu godinu, a bio jaja, također na tržištu od svibnja 2020. godine rast od 1%.


U našem asortimanu nemamo proizvode od Merino vune ili životinjskog krzna!

Projekt „Živjeti zdravo“

Programi i aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjereni  su poboljšanju zdravlja cijele populacije kroz informiranje, educiranje i senzibiliziranje građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti.

Prvi smo trgovački lanac u Hrvatskoj koji je nositelj oznake „Živjeti zdravo“ pa kupci tako na policama SPAR supermarketa i INTERSPAR hipermarketa diljem Hrvatske mogu pronaći više od ____ visokovrijednih i kvalitetnih proizvoda SPAR robnih marki s ovom oznakom. 

U našoj ponudi  trenutno imamo ___ artikala vlastitih robnih marki kojima je odobren ovaj jamstveni žig, od čega je čak____ domaćih proizvoda, a ___ iz asortimana voća i povrća.