Smanjenje plastike

Ekološki prihvatljiva ambalaža

Redovito radimo na zamjeni ambalaže ekološki prihvatljivijim varijantama te smo konstantno u potrazi što boljih ekoloških rješenja. Tako smo u našem asortimanu za prodaju gotovih jela uveli kompostabilni pribor za jelo, zapakiran u bio razgradivu vrećicu. 

Osim toga,  iz naše ponude izbacili smo plastične slamke i uveli papirnate, a većina naših plastičnih posuda za jelo napravljene su od 80% reciklirane plastike, dok  smo jednokratno plastično posuđe zamijenili posuđem od papira ili šećerne trske. Također, uveli smo drvene štapiće za kavu i čaj. 

Smanjenje korištenja plastičnih vrećica

Najveći iskorak napravili smo u kategoriji vrećica, gdje u ponudi za kupce imamo isključivo vrećice od min. 80% reciklirane plastike.

Kako bismo naše kupce potaknuli na smanjenje korištenja plastičnih vrećica, u našu ponudu uveli smo veliki broj ekoloških vrećica poput onih višekratnih, biorazgradivih, papirnatih i platnenih. 

Alternative na odjelu voće & povrće

Na odjelu voća i povrća kupcima su na raspolaganju i ekološki prihvatljive vrećice izrađene od obnovljivih izvora. Iste su certificirane za odlaganja u kućna kompostišta što je i vidljivo na njihovoj deklaraciji na kojoj postoji oznaka „home“, a to znači da će se vrećica na temperaturama u kućnom kompostištu i uz potrebnu vlažnost potpuno razgraditi. 

Za kupnju voća i povrća u ponudi se nalaze i višekratne mrežaste vrećice proizvedene od 100 posto recikliranog materijala, a koji je nastao od otpada PET boca. Ove se vrećice mogu prati i time kontinuirano koristiti, a jednom kad se istroše bacaju se u za to predviđeni ambalažni otpad što pridonosi daljnjem procesu recikliranja.  

Briga o okolišu pri izgradnji i opremanju trgovina

Kod izgradnje i opremanja naših trgovina vodimo računa i o najvišim standardima energetske održivosti i odgovornosti prema okolišu. U svim našim objektima ugrađen je sustav povrata otpadne topline koja pokriva potrebe zagrijavanja i pripreme tople vode čime se postiže velika energetska učinkovitost. Sve naše nove trgovine opremljene su 100% LED rasvjetom. 

Zbrinjavanje otpada

Vodimo računa i o zbrinjavanju otpada te otpad odvajamo i recikliramo kako bi se stvaralo što manje miješanog komunalnog otpada, a više odvojenog koji se dalje može ponovno iskoristiti. 

Neke od kategorija otpada koje svaki INTERSPAR hipermarket zbrinjava su komunalni otpad, papir i karton, folija, plastika, drvo, bio otpad, EE otpad, jestivo ulje, staklo, metal, stiropor, toneri, baterije i akumulatori, fluo cijevi te mesni i mliječni otpad.